När du hyr en bostad i andra hand kan det vara så att någon annan äger bostaden, om det är ett hus eller en bostadsrätt. Det kan också vara någon annan som står på kontraktet med värden, om det är en hyresrätt du hyr i andra hand. För att undvika problem när du hyr en bostad i andra hand är det viktigaste att kolla att den du hyr av har fått tillåtelse att hyra ut bostaden i andra hand. Om det är mot hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens vilja kan det lätt bli problem för dig, även om det är den du hyr av som är ansvarig för uthyrningen.

En annan sak som alltid är viktig när du ska hyra i andra hand är att du ser till att få ett kontrakt. I kontraktet ska det stå vem du hyr av och lite kort om vad ni kommit överens om. Ifall det är en möblerad lägenhet du hyr är det också bra om ni gör en lista med vilka saker som ingår i bostaden. Finns det ingen inventarielista riskerar du att den du hyr av försöker kräva dig på saker när du flyttar ut, till exempel kan hen hävda att det funnits en tv som aldrig funnits där.

Varför hyr någon ut sin bostad i andra hand?

Det kan finnas många olika anledningar till att en person vill hyra ut sin bostad i andra hand. Det finns några anledningar som hyresvärdar och bostadsrättsföreningar alltid brukar godkänna. Det kan vara till exempel om personen under en begränsad tid ska studera på en annan ort, om hen ska göra en längre resa, om det finns skäl som beror på ålder eller sjukdom, eller om personen vill prova att vara sambo ett tag innan hen gör sig av med sin tidigare bostad. Det kan också finnas andra skäl och det är varje hyresvärd eller bostadsrättsförening som själva bestämmer vad de tycker är ok.

Varför ska du hyra en bostad i andra hand?

Det finns nästan alltid andra alternativ du hellre skulle välja än att hyra i andra hand. Undantaget är kanske om du vill dela lägenhet eller hus med en vän och hyr halva i andra hand av hen. För det mesta är orsaken att det inte är möjligt att få en bostad på annat sätt. Att få lån till att köpa en bostad är inte särskilt lätt och i många av de större städerna är det i stort sett omöjligt att få hyra en lägenhet i första hand. Att hyra i andra hand kan vara ett bra alternativ i väntan på att något annat blir möjligt.

Måste det vara dåligt?

Vi hör ofta om dåliga exempel när det gäller bostäder som hyrs i andra hand. Till exempel kan det handla om skyhöga priser, personer som inte vill skriva kontrakt eller boende som blir utslängda utan förvarning. Men det behöver faktiskt inte alls vara dåligt. Att hyra i första hand är i allmänhet tryggare, men det finns många som hyr ut i andra hand som också är seriösa, följer reglerna och gör vad de kan för att du som bor där ska trivas. Ett bra tips är att träffa den du ska hyra av och avstyra det hela om något med personen känns oseriöst eller fel.

Hur hög får hyran vara?

Den vanligaste risken när du hyr i andra hand är att den du hyr av satt en för hög hyra och att du får betala för mycket. Det som är tillåtet är att du betalar samma hyra som personen själv betalar. Ingår det extra saker som till exempel bredband får personen ta betalt för det med. Är lägenheten möblerad är det okej att lägga på 10–15 procent för det. Är det en bostadsrätt är det inte lika tydligt hur hög hyran får vara, men det som gäller är att hyran ska motsvara de driftskostnader och kapitalkostnader som personen har för bostaden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *