Det finns en del saker som är viktiga att tänka på innan du väljer att sälja din bostad. På så sätt kan du locka fler köpare samtidigt som du kan göra en större vinst i slutändan. I denna guide ska vi gå igenom allt du behöver veta inför din bostadsförsäljning. Först och främst är det viktigt att fundera på om det är bäst att sälja din nuvarande bostad och sedan köpa en ny eller tvärt om – först köpa och sen sälja. Båda alternativen har för- och nackdelar och vi ska börja denna guide med att titta närmare på dessa.

Om du väljer att sälja din nuvarande bostad ökar din ekonomiska trygghet. Detta eftersom du vet exakt hur mycket pengar du har att röra dig med inför ditt nya bostadsköp. Därmed riskerar du inte att göra en förlust i efterhand och du slipper dubbla bolån under en period. Dock är det smidigare att först köpa en ny bostad, eftersom flytten då går smidigare och du behöver inte hitta en tillfällig bostad tills du hitta en ny. Då måste du emellertid betala av på två bolån, vilket kan vara krävande. Dessutom är det inte alla banker som beviljar dubbla bolån.

Värdera bostaden

Hur mycket ska du sälja din bostad för? Det kan du enkelt ta reda på genom en värdering. Genom att göra en värdering kan du minska risken för att sälja för billigt, vilket kan innebära en ekonomisk förlust, eller för dyrt, vilket kan innebära att du får svårt att sälja bostaden. Värderingen görs av en mäklare som bland annat tar hänsyn till bostadens skick och läge. Ju bättre skick och läge, desto högre blir värdet på bostaden. Efter värderingen får du dessutom ett intyg som du till exempel kan använda dig av när du förhandlar om ditt bolån.

Tidpunkt för försäljning

När du bestämt dig för ett passande försäljningspris är det dags att fundera över vilken den bästa tidpunkten för försäljningen är. Att lägga ut bostaden till försäljning vid rätt tidpunkt kan vara nyckeln till en lyckad försäljning. Många mäklare är överens om att den värsta tidpunkten för att sälja är under storhelger och mellan maj-juni, eftersom utbudet då är som allra störst. Sikta hellre på att sälja precis innan eller efter dessa månader. Det kan även vara smart att få din bostad att sticka ut bland de andra för att locka fler potentiella köpare. Detta kan du till exempel göra genom home styling.

Hitta rätt mäklare

Om du inte vill sälja bostaden privat, vilket sällan är att föredra, är det dags att hitta en mäklare som du känner dig trygg med. Jämför mäklare genom att titta på vilka som lyckats sälja bostäder dyrt i just ditt område. Det finns flera tjänster online som kan hjälpa dig med detta. Se till att boka in några möten med mäklare som intresserar dig där du tar reda på hur de kommer att hjälpa dig med din försäljning. Glöm inte att göra en bakgrundskoll på den mäklare som du känner passar dig bäst innan ni skriver under uppdragsavtalet.

Gör din bostad intressant

Innan det är dags för spekulanter att komma på visning är det viktigt att du putsar upp din bostad så att den är i toppskick. Ju renare och fräschare bostaden är, desto enklare kommer du att få den såld. Ett tips kan vara att måla om väggar till vitt och att ställa bort onödiga möbler för att få ett så “rent” intryck som möjligt. Glöm inte heller bort att släppa in ljuset i bostaden och ställ gärna in trevliga snittblommor på bordet. Förhoppningsvis hittar du en potentiell köpare och kan skriva under köpekontraktet inom en snar framtid! Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *