Storstäder har en ansträngd bostadsmarknad idag, och detta beror till stor del på att det inte finns tillräckligt med lägenheter tillgängliga. Stockholm, Malmö och Göteborg växer konstant när det kommer till invånare, men lägenhetsbyggen hinner inte bli klara. Dessutom väljer många hyresvärdar att omvandla sina hyreshus till bostadsrätter för ökade inkomster, och detta skapar problem för de som inte har råd att köpa en bostad. Det krävs även ett högavlönat yrke för att kunna köpa en bostad i en storstad, och kostnaderna är redan högre när det gäller större städer. Detta är en stor utmaning som vi står inför idag.

Bostadsbristen ökar hela tiden, och det blir allt vanligare med svarta kontrakt och andrahandsuthyrningar. Det är inte ovanligt att se bostäder förmedlade via Blocket.se, plus andra sajter och sociala medier är också ett vanligt sätt att hitta en bostad. Detta i sin tur leder till att det finns många oseriösa människor som försöker lura desperata människor på pengar, och många har blivit av med både handpenning och hyra när de valt att satsa på ett svart hyreskontrakt. Kötiderna till bostäder i storstäderna är enormt långa, och även om du står i kö flera år räcker det inte att få en lägenhet idag.

Hur går du tillväga för att hyra lägenhet i storstäder?

Många hyresvärdar väljer att annonsera ut sina lägenheter via lotterier idag, och detta är ett sätt som baseras på att du har mycket tur. Andra sätt kan vara att stå länge i en bostadskö, eller att sätta upp lappar i affärer där du berättar lite om dig själv och ditt behov av bostad. Du kan även byta en bostad med någon annan som vill flytta till en annan stad, eller genom att kontakta en hyresvärd direkt. De flesta hyresvärdar har dock kösystem, men det finns fortfarande några privata värdar som du kan ha chans att få lägenhet av.

Andra sätt att få lägenhet i en storstad

Det finns givetvis andra sätt, och du kan exempelvis gå med i olika grupper på sociala medier för att efterfråga bostad. Du kan också välja att bo som inneboende hos någon annan, och det är många som hyr ut rum i sina bostäder idag. Detta har blivit allt mer populärt de senaste åren, vilket är mycket på grund av du som privatperson kan tjäna pengar på att låta någon hyra ett rum av dig. Det är dock alltid bäst att kontrollera om hyresvärden går med på detta, och framförallt om det gäller en andrahandsuthyrning. Då är reglerna striktare.

En svart hyresmarknad

Det finns även en svart hyresmarknad som är väldigt levande idag, och många svenskar använder sajter som Blocket.se för att annonsera sina bostäder svart. Detta är inte tillåtet och inte heller något som rekommenderas, men det är väldigt vanligt att det sker, och särskilt i de större städerna. Svarta hyreskontrakt har ingen säkerhet för dig som hyr lägenheten eftersom den som står på kontraktet kan ta tillbaka lägenheten när de känner för det. De kan även bli av med sitt kontrakt om det framgår att lägenheten hyrs ut svart, och då drabbas både den som hyr och den som står på kontraktet.

Sammanfattning

Hyresmarknaden i storstäder har flera brister idag, och vi står inför enorma utmaningar innan det kan bli rätsida på problemet. De största problemområdena är bostadsbrist samt svarta kontrakt som förstör hyresmarknaden. Långa kötider skapar frustration, och människor tvingas att bo inneboende eller försöka att kontakta vänner, släkt och kollegor för hjälp. Sociala medier är en stor arena för bostadsförmedling idag, och det går även att byta en bostad. Andrahandsuthyrning är vanligt, men det är alltid hyresvärden som beslutar om det går bra eller inte. Många svenskar bor även som inneboende hos andra, och det är inte ovanligt att privatpersoner hyr ut rum i sina bostäder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *