Det går knappt en dag utan att man hör talas om bostadsmarknaden på nyheterna, arbetsplatsen eller runt middagsbordet. Ämnet är brett och det finns alltid något nytt att analysera. Vad innebär egentligen begreppet bostadsmarknad? Förenklat kan man säga att bostadsmarknaden beskriver utbud och efterfrågan och därmed pris på bostäder i Sverige. Det finns såklart många faktorer som spelar in i bostadsmarknaden. Förutom byggnadskostnader och markpris påverkar även räntan och det ekonomiska läget i området. Även om bostadspriser i storstäder normalt sett ökar med tiden går det aldrig att garantera att man gör ett bra köp i längden.

Sveriges ekonomi som är starkt sammankopplad med bostadsmarknaden har generellt sett varit stabil under den största delen av 1900-talet. På grund av att landet inte var en aktiv del i krigen klarade vi oss undan allt för fattiga tider. Efter andra världskrigets slut var befolkningen skakad men jämfört med många länder klarade sig Sverige med färre dödsfall och intakta industrier. Därför påverkades inte bostadsmarknaden nämnvärt under den här tiden. 1930-talet som ofta benämns som den stora depressionen kom som tur inte att påverka Sveriges ekonomi med större konsekvenser. Tyvärr blev det värre under slutet av 1900-talet då den kända 90-talskrisen fick hela Sverige i gungning.

90-talskrisen

Under början av 1990-talet var inflationen hög i Sverige, precis som i många andra länder. För att komma till bukt med inflationen började riksbanken höja räntan. Det är en vanlig taktik som tas till när oroligheter behöver stillas. När investerare upptäckte att valutan var i fara valde många att investera i andra valutor istället, vilket gjorde situationen ännu värre. Sveriges befolknings lån sjönk i värde samtidigt som räntorna var skyhöga. Många personer tvingades sälja till priser som lämnade dem med skuld under många år framöver. Det här i kombination med rekordhög arbetslöshet kan beskrivas som den största ekonomiska krisen i Sveriges moderna historia.

20 år av prishöjning

De senaste 20 åren har bostadspriserna blivit fem gånger högre enligt Mäklarstatistik. Detta beror delvis på den inflation som hotade ekonomin under slutet av 1900-talet. Utöver det har Sverige haft en förbättrad ekonomi under de senaste åren, mycket på grund av det svenska näringslivet. Under de senaste fem åren har priserna på bostadsmarknaden ökat kraftigt. Under 2017 var många oroade över de kraftigt höjda priserna och förutspådde en krasch. En riktig krasch har det än så länge inte blivit men bostadspriserna har sänkts. Särskilt villor har sjunkit i pris men även bostadsrätter tappar i värde i de flesta städer.

Framtiden

Det är svårt att spekulera i hur bostadsmarknaden kommer utvecklas med tiden. De flesta experter menar att marknaden med tiden kommer stabiliseras och att det vi upplever nu bara är svängningar i en generellt ökad bostadsmarknad. Andra menar att bostadsmarknaden idag liknar den i slutet på 1900-talet då många lånade mer än de hade möjlighet att betala tillbaka och på så sätt skapade en bostadsbubbla. Trenden är tydlig även nu och det är inte bara privatpersoner som lånar mycket utan även fastighetsägare. Hur framtiden ser ut för bostadsmarknaden får vi se med tiden då vi omöjligt kan veta hur utvecklingen kommer ske.

När ska man köpa?

Det kommer aldrig finnas ett enkelt svar på den frågan. Det man som köpare av en bostad kan göra är att läsa på om huruvida bostadsmarknaden förväntas gå upp eller inte under den närmsta tiden. Det är även bra att vara medveten om att räntan kan förändras över tiden. Var beredd på att räntan kan höjas under ditt lån. Prata gärna med en mäklare som du litar på om hur bostadsmarknaden kommer utvecklas men var medveten om att deras jobb är att sälja och köpa bostäder och att de inte kommer vilja stoppa dig i första laget. Läs på och håll dig uppdaterad för smarta bostadsköp i längden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *