Många drömmer om att köpa sin första egna bostad, vare sig det är en villa eller en lägenhet. Att äga en bostad är helt enkelt ett mål för många. Dock är detta ett mycket stort köp, förmodligen det största i livet och det är tyvärr inte alla som har råd med det, i alla fall inte tidigt i livet. Det finns både för- och nackdelar med att köpa en bostad och dessa ska vi titta närmare på i denna artikel. Vi börjar med att titta på priset i samband med ett bostadsköp, då detta förmodligen är det mest centrala.

Att köpa en bostad är dyrt, men självklart kan priset såklart skilja sig beroende på vilken typ av bostad du köper samt var den ligger. Ju längre in mot storstäderna du kommer, desto dyrare blir bostäderna. Att ha råd med en bostad är inte alltid enkelt, dels eftersom du först måste betala en handpenning på minst 15 procent av bostadens kostnad och dels eftersom du måste ansöka om ett bolån på vanligtvis över en miljon kronor. Dessutom kan även månadskostnaden för bostaden bli hög, lite beroende på vart du bor. Därmed är kostnaden för att köpa bostad kanske den största nackdelen.

Kostnader för underhåll

Efter bostadsköpet är kostnaderna inte direkt över. Att äga en bostad innebär en hel del kostnader även efter köpet. Dels tillkommer kostnader för försäkringar, sophämtning, elavtal och mycket annat. Visst tillkommer en del kostnader även om du hyr en bostad, men att äga en bostad innebär ett helt annat ansvar. När du hyr en bostad är det oftast hyresvärden som tar hand om en hel del kostnader, men köper du en bostad står du oftast helt ensam vilket kan vara en nackdel. Att äga en bostad är med andra ord också dyrt och inte bara att köpa en bostad.

Köpa bostad som investering

Många ser ett bostadsköp som en investering, vilket det i många fall är. Priserna på bostäder stiger nästan alltid, vilket innebär att de flesta går med vinst i samband med en försäljning. Därmed kan ett bostadsköp fungera som en investering inför framtiden, vilket en hyresrätt inte kan. Eftersom du inte äger en hyresrätt utan bara hyr den förlorar du pengar i det långa loppet. Genom att köpa en bostad kan du göra en större vinst i framtiden och kanske kan du till och med delvis arbeta med att köpa och sälja bostäder. Därmed kan köp av bostäder till och med fungera som ett inkomstbringande arbete!

Renovera som du vill

En annan stor fördel med att köpa bostad istället för att hyra är att du får göra större förändringar i hemmet precis när och hur du vill. Detta får du emellertid inte göra om du bor i en hyresrätt, då hyresvärden först måste godkänna förändringarna (mindre förändringar så som tapeter går dock oftast bra). Äger du bostaden får du renovera precis som du själv vill, vilket många gånger också kan öka värdet på bostaden. Om du till exempel gör om en lägenhet från en trea till en fyra kan du sälja den dyrare. Även renovering av badrum kan göra stor skillnad på bostadsvärdet.

Vad passar dig?

Det finns som du ser många för- och nackdelar med att köpa en bostad. Dock bör du alltid utgå ifrån ditt eget behov när du står i valet mellan en bostads- eller hyresrätt. En bostadsrätt är en investering på många sätt, men kräver en ekonomisk stabilitet som många saknar. En hyresrätt kan vara billigare och enklare då ansvaret är mindre, men i längden blir affären dyrare eftersom du i slutändan inte äger någonting. Vill du kunna renovera som du själv vill rekommenderar vi att du köper en bostad. Är det däremot viktigare med låga månadskostnader kan en hyresrätt vara rätt val.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *