Det är inte alltid så lätt att bestämma sig för vilken boendeform som passar en bäst. Var ska den ligga? Passar hus, radhus eller lägenhet bäst? Och borde du köpa eller hyra? I den här artikeln tittar vi lite närmare på det som handlar om att hyra bostad. Vad finns det egentligen som är bra och vad är mindre bra? Förhoppningsvis får du lite vägledning av vår text och får lite lättare att bestämma dig för om hyrd bostad är något som kan passa dig, eller om du istället ska satsa på att försöka köpa din framtida bostad.

De mest uppenbara sakerna som är bra när du hyr din bostad är att du slipper allt som handlar om ägandet. Att finansiera ett köp av bostad är en rätt snårig historia där du behöver skaffa dig lån, sätta dig in i vad som gäller kring räntor, återbetalningar och liknande. Med en hyrd bostad slipper du det, liksom stressen som finns i att ränteläget alltid kan ändras eller att bostadens värde kan sjunka. Med en köpt bostad finns alltid risken att din livssituation ändras just när marknaden går dåligt så du inte kan sälja, vilket gör att du inte kan flytta även om du skulle behöva.

Fler fördelar med en hyrd bostad

Överhuvudtaget slipper du mycket oro om du hyr din bostad. Du behöver inte oroa dig för att kylen, spisen eller tvättmaskinen ska gå sönder. Gör de det behöver du inte ha pengar för att skaffa en ny, det är bara att ringa bostadsbolaget så fixar de det till dig. På samma sätt finns det alltid någon annan som är ansvarig för att allt ska fungera. Du behöver inte oroa dig för snöskottning, översvämning, elavbrott, stopp i avloppet eller några som helst praktiska problem. Allt du behöver göra är att felanmäla, längre än så sträcker sig inte ditt ansvar.

Vad är negativt med att hyra din bostad?

Det som är negativt med att bo i en hyrd bostad är att det är någon annan som bestämmer. När det handlar om att problem ska lösas är det bara något positivt, men när det handlar om att välja tapeter, köksinredning, eller bestämma ifall det är dags att renovera, så är det den som äger bostaden som är den som bestämmer. En del saker får du göra utan att be om lov, men de flesta ändringar måste godkännas och den fasta inredning som godkänns är ganska intetsägande, eftersom tanken hela tiden är att den ska kunna passa så många olika människor som möjligt.

Ekonomiska för- och nackdelar

I praktiken kan det vara ungefär lika dyrt att bo i en hyrd som i en köpt bostad. Den hyra du får betala kan motsvara de avbetalningar, avgifter och räntor som måste betalas för en köpt bostad. Det som är positivt med en hyrd bostad är att det alltid är samma avgift. Du behöver inte vara beredd på att det kan hända oväntade saker du måste stå för. När du skaffar bostaden behöver du dessutom inte prövas av en bank för att ha chans att få den. Du kan få en lägenhet även om du har en lägre inkomst och inga besparingar.

Mer om ekonomin

Det som är negativt ekonomiskt när du hyr en bostad handlar också om att det är någon annan som äger den. När du köpt en bostad och betalar för ditt boende behöver det inte vara dyrare än vad du skulle behöva betala för en hyrd bostad, men vad du betalar är något annat. Det är avbetalningar som i längden gör att du kommer äga bostaden. Det finns dessutom en stor chans att bostaden ökar i värde. En köpt bostad är en investering som du i längden kan tjäna på. En hyrd bostad är det någon annan som tjänar på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *