I Sverige finns en hel del problem när det kommer till hyresmarknaden, och den största av dem är att stora städer har högst hyror. Detta försvårar för människor att flytta hemifrån, och det blir även svårt för personer som söker jobb i storstäder att hitta boenden. Stockholm är ett exempel på en stad där hyresmarknaden är under all kritik, och det finns en svart bostadsmarknad som är väldigt omfattande. Detta är givetvis beklagligt, men detta är verkligheten som många svenskar befinner sig i. Ungdomar delar ofta bostäder med varandra för att klara av hyran, och många flyttar inte hemifrån förrän de får ett välbetalt jobb.

En aspekt som försvårar det hela är att arbetsgivarna ofta har sina kontor i storstäder, och då krävs det arbetskraft även utanför storstaden. Detta tvingar ofta människor att flytta till förorter och långt utanför stadskärnan, och detta resulterar i köbildningar, problem i trafiken och långa köer inom kommunaltrafiken. Det är även svårt att få tillgång till en lägenhet i större städer, och många är villiga att betala nästan vad som helst för att få ett boende. Detta öppnar även upp för svarta kontrakt, inneboenden samt andrahandsuthyrningar. Hyresvärdarna får även problem att reda ut alla personer som skrivs in i de olika adresserna.

Vad kan göras för att förbättra bostadsmarknaden i Sverige?

Givetvis behövs fler bostäder, men det finns även andra sätt som att omvandla gamla hus till bostäder, eller att bygga fler studentbostäder. Bostadsmarknaden idag tvingar även många att köpa en bostad även om de inte är särskilt intresserade av det, men eftersom att många saknar andra alternativ måste de ta bostadslån. En sak som gör det svårare för människor att hyra bostad är när hyresvärdar omvandlar hyresrätter till bostadsrätter, och det är inte alltid att hyresgästerna har råd att betala för det. På detta sätt tvingar de ut hyresgäster som bott flera år i sina bostäder, och det är inte ett bra sätt att agera

Bostadsrätternas kostnader

Något som skapar problem för många svenskar idag är kostnaderna för bostadsrätter, och bankerna går inte med på vilka priser som helst. Priserna verkar inte sjuka överhuvudtaget, och detta är något som oroar många. En bostadsrätt i centrala Stockholm kan kosta flera miljoner, och om du är singel kan detta vara helt omöjligt även om du har en relativt hög lön. Par kan ofta söka om ett lån ihop, och då blir det enklare att få bostadslån beviljade, men priserna på bostadsrätter tvingar också många att bo utanför centrala delar av storstäderna. Även i mindre städer har priserna stigit, och det är minst sagt oroväckande.

Svarta kontrakt

Något som blivit populärt idag är den svarta bostadshandeln, och detta sker ofta via sajter som Blocket.se eller via sociala medier. Det är inte att rekommendera, men många svenskar väljer att göra detta trots att det inte är lagligt eller säkert. Många har även blivit lurade när de betalat depositionen innan de fått tillgång till lägenheten, och många kriminella personer utnyttjar bostadsmarknadens problem med svarta kontrakt. Hyresvärdarna kan inte göra mycket åt saken om den som står på kontraktet är skriven på adressen, och det behövs mer åtgärder för att förhindra en svart bostadsmarknad. Det skulle även resultera i en mer rättvis marknad över lag.

Långa kötider

Många städer erbjuder möjlighet att registrera dig som sökande till hyresrätter som du kan få via en plats i bostadskön. Dessa köer är dock väldigt långa, och blir bara längre för varje dag som går. I Stockholm krävs det minst fem år i bostadskön för att ha chans till en lägenhet, och även då är det svårt. Om du vill ha ett bra läge krävs ytterligare fem år, och så vidare. Det är en svår situation att befinna sig i, särskilt om du har ett stort behov av lägenhet på grund av arbete eller studier. Kötiderna hade även blivit mindre om det fanns fler bostäder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *