Att få flytta till en egen lägenhet är en dröm för de allra flesta tonåringar och oftast flyttar du till en hyreslägenhet som första bostad. En hyreslägenhet är vad det låter som, det innebär helt enkelt att du hyr din bostad och betalar en månadshyra till föreningen som äger bostaden. Nästa steg i bostadslivet kan vara att du börjar fundera på att skaffa dig en bostadsrätt, alltså en lägenhet som du på sätt och vis köper. Här i texten nedan ska vi redogöra för vad en bostadsrätt innebär och vad som faktiskt gäller när du köper en sådan.

När du köper en bostadsrätt så betalar du en köpesumma. Köpesumman varierar och ibland kan du tvingas buda för att slutligen bli den som gav det högsta budet. När du köper bostadsrätt så blir du medlem i en förening, alla medlemmar i föreningen äger då gemensamt hela fastigheten. Föreningens ekonomi, regler och skötsel blir då en del av alla medlemmarnas liv. Föreningar sköts på olika sätt och vissa sköter skötsel och underhåll själva medans andra föreningar anlitar företag som kommer och sköter allt kring fastigheten. Anlitas företag utifrån så belastar det såklart föreningens ekonomi så det är en viktig avvägning att göra för alla bostadsrättsföreningar.

Godkänd av föreningen

I en bostadsrättförening måste alla medlemmar godkännas innan ett köp av en bostad går igenom. Det innebär att du som köpare ansöker om ett medlemskap när du köper din bostad. Detta är en säkerhet för alla boende att nya medlemmar kontrolleras. Saker som kan göra att du blir nekad kan vara kriminalitet eller betalningsanmärkningar. En skillnad mellan en hyresrätt och bostadsrätt är ditt eget ansvar om något skulle gå sönder. I en hyresrätt kan du ringa din hyresvärd och be dem komma och fixa det som gått sönder men bor du i bostadsrätt får du ordna detta själv.

Undersök bostaden

Något som är viktigt att ha i åtanke när du köper en bostad är att undersöka den noga, du bör försäkra dig om att alla fel och skador uppmärksammas innan köpet. Detta är viktigt för att inte råka ut för extra kostnader efter att köpet har gått igenom. Det finns regler som ger säljaren ansvaret för eventuella oupptäckbara fel även en tid efter köpet, det kan handla om fel som till exempel vattenskador. Du bör alltså anlita en besiktningsman innan du köper en bostadsrätt. När du har kommit överens med säljaren om en köpesumma skriver du ett kontrakt som binder parterna med varandra.

Kontraktsskrivning

När köpesumman är fastslagen skriver ni ett kontrakt, vanligen på mäklarens kontor. I kontraktet binder du upp dig till det ni kommit överens om och drar du dig sedan ur affären blir du skyldig att betala motparten. Ni kan i kontraktet skriva in förbehåll som ni kommit överens om och det skrivs också in tillträdesdatum då du får ta över bostaden. I samband med kontraktsskrivningen betalar köparen en handpenning på runt 10 procent av köpeskillingen. När tillträdesdagen kommer och överlåtelsen sker så går ni igenom att kontraktet är okej och resterande del av köpesumman förs över till säljarens konto.

Löpande kostnader

De löpande kostnaderna när du äger en bostadsrätt kan variera. En del föreningar har avgifter för till exempel el, internet och tv inbakat i föreningsavgiften medans andra har ordnat så att alla boende betalar sina egna avtal. I bostadsrättsföreningar så betalar alla medlemmar en föreningsavgift, detta är som en hyra till föreningen men är vanligen mycket lägre än det du betalar om du skulle hyra en hyresrätt. Hur hög månadsavgiften till föreningen är beror på hur föreningens ekonomi ser ut. Det kan kännas skrämmande att köpa en bostadsrätt men det behöver det inte vara, ta hjälp av mäklaren vid köpet så hjälper de till att underlätta inför köpet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *