Är det dags för dig att köpa ditt drömhus? Grattis! Ett husköp är en av livets kanske största och viktigaste investeringar. Därför finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på innan du genomför köpet. I denna guide ska vi titta närmare på allt du behöver veta inför ditt kommande husköp. På så sätt kan du minska risken för dyra och tidskrävande moment i efterhand. Vi börjar med att titta närmare på det som kanske är det allra viktigaste när det kommer till att köpa hus – bolånet. Ett husköp är sällan billigt och därför tar de flesta ett lån.

Ett bolån gör det möjligt för dig att köpa ditt drömhus. Innan du börjar leta efter hus är det viktigt att du kontaktar olika banker och ber om ett lånelöfte. Detta lånelöfte ger dig viktiga riktlinjer för hur långt du har råd att gå i en eventuell budgivning. Som mest får du låna till 85 procent av bostadens värde, men ju lägre belåningsgrad, desto bättre. På så sätt kan du bli skuldfri snabbare och göra en större vinst när du sedan säljer bostaden. Tänk på att du kommer behöva bekosta övriga 15 procent av bostadens kostnad ur egen ficka. Detta kallas för handpenning eller kontantinsats.

Fundera över dina behov

Det första du bör göra innan du väljer att köpa första bästa hus är att fundera över dina individuella behov. Hur stor hus behöver du? Vilket område vill du bo i? Hur stor tomt vill du ha? Skriv ner punkter som du inte vill kompromissa med och välj hus efter dessa. På så sätt blir det enklare för dig att hitta en bostad som motsvarar dina önskningar. Gå på flera visningar och om du hittar ett hus som verkar intressant, se till att undersöka omgivningarna. Ta reda på hur långt det är till närmaste affär, busshållplats eller annat som kan vara viktigt för dig.

Ta reda på information om huset

Se till att ta reda på så mycket information som möjligt om det hus du vill köpa. På så sätt har du full koll på hur huset är uppbyggt, hur det värms upp och vad det kostar att äga huset. Du bör även titta närmare på husets energideklaration, som säljaren är skyldig att visa dig. Här får du information om hur mycket el huset drar, vilket är en mycket viktig punkt. Tänk även på att det delvis är din uppgift att undersöka om det finns fel eller skador på bostaden. Du kan tyvärr inte få ersättning i efterhand för skador som du borde ha upptäckt innan köpet.

Beräkna övriga kostnader

Det är inte bara elkostnader som är viktiga att se över inför ett husköp, utan du bör även ta hänsyn till andra driftkostnader. Några exempel på sådana är sophämtning, sotning, larm, försäkring och vattenförbrukning. Tänk även på att ett hus kräver en större buffert för oförutsedda utgifter, då ett hus innebär större utgifter än en lägenhet. Se även över kostnader i samband med eventuella renoveringar. Kanske behöver du byta ut köket eller renovera badrummet? Räkna ihop så många kostnader du kan för att få en bättre översikt över husets totala kostnad. Ofta blir det mycket dyrare än vad du hade tänkt dig.

Budgivning och köpekontrakt

Om allt är i sin ordning är det dags att lägga ett bud. Dock är det viktigt att tänka på att det inte alltid är det högsta budet som vinner, utan det är trots allt säljaren som avgör vem denne vill sälja till. Tänk på att sätta en gräns för hur mycket du kan buda och kom ihåg att budet inte är bindande förrän du har skrivit under köpekontraktet. Innan du skriver under kontraktet ska du ha gått igenom det noggrant och i samband med signeringen ska du även avtala om en tillträdesdag (om du inte redan har gjort det). Lycka till med ditt husköp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *