Från skönsång till dialog. Lyckat tema för mångsidig Helena Cronholm

 

Från skönsång till dialog – det var alltså temat för årets musikaliska salong till Signe Hebbes minne, suveränt genomförd av Helena Cronholm. Med sin bakgrund som skådespelerska, kyrkomusiker, körledare och manusförfattare, regissör och arrangör av uppskattade musikteaterföreställningar har hon verkligen en gedigen musikalisk erfarenhet att dela med sig av. Det gjorde hon med både humor och klös i kommentarerna när hon kom in på de patriarkala traditionerna i teaterns och musikens värld. Även Svenska kyrkan fick sig en släng över sin brist på uppskattning av den musikskatt som församlingar runtom i Sverige förvaltar.

Skickligt vävde hon samman personliga erfarenheter med musikaliska minnen från Signe Hebbes tid och framförde bland annat två visor av Wendela Hebbe skrivna just för dottern Signe.  Alla njöt vi av Helenas vackra röst. Dessutom fick vi chans att för några minuter bli Helenas elever då hon fick hela salen att sjunga i stämmor, följt av hennes uppmuntrande: ”Bra. Det gick ju strålande”.

Tack Helena för en härlig eftermiddag!

Ami Lönnroth och de församlade vännerna av Signe och Wendela

Loading Facebook Comments ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *