Wendelapriset

Pressmedd Wendelapriset finalister 2017.

Wendelapriset
Wendelapriset för bästa socialreportage i svensk press eller i bokform delas ut den 10 september 2017 kl 15 i Wendela Hebbes Hus i Södertälje. Alla hjärtligt välkomna. Fritt inträde.

 Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo i Kalmar som är en del av Linnéuniversitetet. Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti.  

Här nedan kan du läsa  mer om nomineringsförfarandet, om vilka som ingår i juryn och om tidigare års Wendelapristagare.

Frågor besvaras av Ami Lönnroth på amilonnroth@gmail.com  eller Kersti Forsberg, kersti.forsberg@lnu.se   

 

Så här går nomineringen till
Förslag lämnas in under nomineringsperioden (1 mars 2016 – 28 februari 2017).

Wendela Hebbe som socialreporter

Wendela Hebbe anses vara den svenska journalist som skapade socialreportaget.  Redan  på hösten 1842, året efter sin ankomst till Stockholm, skrev hon en följetong i Aftonbladet En kammarherre i 19:e århundradet med klar social tendens. Motivet är hämtat från Hågelby i Botkyrka socken och personerna lätt kamouflera-de. Baronen på fideikommisset är en riktig utsugare och försöker krossa ett strävsamt arrendepar med de grövsta medel.

Wendelas mest kända sociala reportage är emellertid några berättelser från 1846 Arbetskarlens hustru, Mor Brita i sin lycka och Krigarens änka samt En fattig qvinna och En fattig familj från 1850.  På föreningens hemsida http://wendela.se kan några av reportagen läsas.

I samband med Wendela Hebbes 200-årsminne 2008 instiftade Wendelas Vänner ett årligt pris på 50.000 kronor. Från och med 2016 samarbetar Wendelas Vänner med Linnéuniversitetet (FOJO) om priset.

 Prisjuryn
Ami Lönnroth (ordf. 070-3249514)
Kersti Forsberg
Mattias Göransson
Kristina Mattsson
Åke Pettersson
Kerstin Vinterhed

Vad är då ett socialreportage?


Enligt journalistikforskaren Britt Hultén i boken ”Förändra verkligheten! Det sociala reportaget från Zola till Zaremba” (Ordfronts förlag, 1995) karakteriseras ett socialreportage av bland annat följande:

Reportern blir en handgriplig följeslagare och guide i nödens miljöer. — Den vanligaste formen genom decennierna är en blandning av miljöbeskrivning, scenisk framställning, direkta anföringar och i någon mån också en reporter som reflekterar och värderar.” — Ett bra reportage berör. Det finns en röst i texten som talar till läsaren och som låter trovärdig och angelägen. 

Läs här. Om du vill veta mer om socialreportage.

Prisutdelning 2008
Priset 2009
Priset 2010
Priset 2011
Priset 2012
Priset 2013
Priset 2014
Priset 2015
Pressrelease Wendelapriset 2016
Wendelapriset 5 år i WendelAvisan nr 50.

Loading Facebook Comments ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *