Wendelapriset

Pressmeddelande januari 2017
Wendelapriset för bästa socialreportage i svensk press eller i bokform kommer i september 2017 att delas ut för tionde gången. Vi inbjuder alla intresserade, dock icke skribenterna själva, att skicka in förslag på prisvärda socialreportage i tryckt svensk press till Wendelajuryn.

 Bakom priset står föreningen Wendelas Vänner i Södertälje och Medieinstitutet Fojo i Kalmar som är en del av Linnéuniversitetet. Wendelajuryn kommer som tidigare att gå igenom alla förslag och bland dem nominera ett antal som går vidare till en finaletapp. Beslutet om årets Wendelapristagare tas av juryn i augusti och priset delas ut i Wendela Hebbes Hus i Södertälje den 10 september. 

Reportage som kan komma ifråga ska vara publicerade under perioden 1 mars 2016 – 28 februari 2017.  Vi vill ha ditt förslag senast den 28 februari 2017. Skicka tidnings ­­och tidskriftsreportage per mejl som bifogad länk eller pdf-fil till vår nya mejladress  info@wendelapriset.se

Förslag på reportageböcker mejlas till samma adress.  Ett exemplar av boken poststämplat senast 28.2 2017 skickas till Ami Lönnroth, Badhusgatan 8C, 15173 Södertälje.

Läs mer om nomineringsförfarandet, om vilka som ingår i juryn och om tidigare års Wendelapristagare på hemsidan www.wendela.se  Välj Wendelapriset i  menyn!

Frågor besvaras av Ami Lönnroth på amilonnroth@gmail.com  eller Kersti Forsberg, kersti.forsberg@lnu.se   

Välkommen med förslag

 

Så här går nomineringen till
Föreslå ett reportage eller en reportageserie eller reportagebok publicerad under nomineringsperioden (1 mars 2016 – 28 februari 2017) och som förslagsställaren vill beskriva som det bästa tryckta socialreportaget under året!  Skaffa en pdf-fil eller en länk till detta reportage och bifoga det till ett mejl ställt till info@wendelapriset.se   Vidare önskar vi en motivering på cirka fem rader samt kontaktuppgifter till såväl skribenten som förslagsställaren själv.  Detta mejl bör vara oss tillhanda senast den 28 februari 2017. Gäller förslaget en bok önskar vi den oss sänd till juryns ordförande Ami Lönnroth, Badhusgatan 8 C, 15173 Södertälje och poststämplad senast den 28 februari 2017.

Bland alla förslagen som gås igenom under våren nominerar juryn ett antal som går vidare till en finalomgång.  Pristagare utses vid jurymöte i augusti. Prisutdelning sker i Wendela Hebbes Hus  i Södertälje den 10 september 2017.   Alla – utom skribenterna själva – har rätt att ställa förslag

Wendela Hebbe som socialreporter

Wendela Hebbe anses vara den svenska journalist som skapade socialreportaget.  Redan  på hösten 1842, året efter sin ankomst till Stockholm, skrev hon en följetong i Aftonbladet En kammarherre i 19:e århundradet med klar social tendens. Motivet är hämtat från Hågelby i Botkyrka socken och personerna lätt kamouflera-de. Baronen på fideikommisset är en riktig utsugare och försöker krossa ett strävsamt arrendepar med de grövsta medel.

Wendelas mest kända sociala reportage är emellertid några berättelser från 1846 Arbetskarlens hustru, Mor Brita i sin lycka och Krigarens änka samt En fattig qvinna och En fattig familj från 1850.  På föreningens hemsida http://wendela.se kan några av reportagen läsas.

I samband med Wendela Hebbes 200-årsminne 2008 instiftade Wendelas Vänner ett årligt pris på 50.000 kronor. Från och med 2016 samarbetar Wendelas Vänner med Linnéuniversitetet (FOJO) om priset.

 Prisjuryn
Ami Lönnroth (ordf. 070-3249514)
Kersti Forsberg
Mattias Göransson
Kristina Mattsson
Åke Pettersson
Kerstin Vinterhed

Vad är då ett socialreportage?


Enligt journalistikforskaren Britt Hultén i boken ”Förändra verkligheten! Det sociala reportaget från Zola till Zaremba” (Ordfronts förlag, 1995) karakteriseras ett socialreportage av bland annat följande:

Reportern blir en handgriplig följeslagare och guide i nödens miljöer. — Den vanligaste formen genom decennierna är en blandning av miljöbeskrivning, scenisk framställning, direkta anföringar och i någon mån också en reporter som reflekterar och värderar.” — Ett bra reportage berör. Det finns en röst i texten som talar till läsaren och som låter trovärdig och angelägen. 

Läs här. Om du vill veta mer om socialreportage.

Prisutdelning 2008
Priset 2009
Priset 2010
Priset 2011
Priset 2012
Priset 2013
Priset 2014
Priset 2015
Pressrelease Wendelapriset 2016
Wendelapriset 5 år i WendelAvisan nr 50.

Loading Facebook Comments ...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *